6.8.2012

* Tikkakosken ja Pfaffin liittoTämä minun on pakko päästä jakamaan teidän kanssa vaikka ei olekaan minun tekemä. Mieheni, Daddy Oo, rakensi itselleen tänään ompelukoneen. Kone koostuu palasesta jonkun keittiössä ollutta tammitasoa, vanhasta teollisuustolppakoneesta Pfaff 194-63B L 70-luvulta ja Tikkakosken poljettavasta metallijalasta. Tunti sitten mieheni saapui nämä kaikki yhteen koottuna sisälle. Kone ompelupöytineen ja metallijalkoineen on aivan ihastuttava. Ja ajatelkaa, koneen hinnaksi tuli vain vähän yli 100 euroa. Tosin hihna vielä puuttuu. Vautsi vau, nyt minä voin tehdä meidän eskarilaiselle sisätossut ihan oikealla kenkien ompelukoneella, vaikka tulisi sähkökatkos..
 Pfaff on toiminut aikaisemmin sähköllä mutta sopivaa moottoria ei ollut ja ne sopivat maksoi aika paljon. Käsitämättömän hyvä tuuri oli löytää Tikkakosken poljettava jalkaosa kirppikseltä. Väritkin sopivat toisiinsa. Esteettisyys ennenkaikkea vai mitä? Ensin piti hiukan sovitella ja kohdistella mihin kohtaan tammilevyyn tulee aukko koneelle. Hihnalle piti vielä tehdä oma reikä koneen oman puukehyksen reunaan jotta sen saisi hyvin kulkemaan. Kone on siis nykyään pelkästään kaurapuurolla kulkeva. Olisi mielenkiintoista tietää missä kaikkialla Pfaff on ollut. Että millainen historia sillä on. Se on valmistettu 1978 tai 1979. Koneen runkoon on maalattu numerot 531 ja epäilemme että se on ollut jossain tehtaassa linjastossa.
10 kommenttia:

 1. Vaude! Johan on näppärä mies! :)

  VastaaPoista
 2. ei voi kuin hämmästellä teidän taitoja :)

  VastaaPoista
 3. Wau! On kyllä melkoinen ihmemies sulla... Tollasta konetta mäkin tarttisin välillä, mutta luulen että tolla mun miehellä taitaa olla muutakin tekemistä. Vaikka varmaan kans osais, mutta aika on niin kortilla, että joudun turvautumaan edelleen suutarin palveluihin "tiukoissa paikoissa".

  VastaaPoista
 4. Vau! Upea on! Munkin mies on erityisen näppärä ja kätevä ja siitä huolimatta, tai ehkäpä juuri siksi annan tämmöiselle upeudelle erityisen suuren arvon! Mahtavaa kierrätystä kaikkien osien osalta ja upeaa innovatiivisuutta kauramoottori-osuuden suhteen. Kyllä nyt kelpaa tehdä, vaikka niitä tossuja! Tekisitkö meidänkin eskarilaiselle, kun äidin kone ei oikein siihen taivu? ;)

  VastaaPoista
 5. On tämä vaan hatunnoston arvoinen teko. Ihana kone, ihana toteutus. Ihana.

  VastaaPoista
 6. Wau!! Tosi upeaa että jotkut osaa tehdä tuollaista ihan itse!! <3

  Hörähdin nauramaan: aika monesti on kyllä ollut tilanne, että on tarvinnut nimenomaan sähkökatkon aikaan alkaa ompelemaan sisätossuja lapselle. :D Että tosiaan tarpeeseen tulee tuollainen poljettava!!

  VastaaPoista
 7. Ihan mahdottoman ihailtavaa touhua! T: Irmeli

  VastaaPoista
 8. Kiitos vain kaikille kehuista :)
  Kyseessä on siis nimenomaan jalkineteollisuuteen suunniteltu kone joka ei tee kuin suoraa tikkiä. Semi erikoisuutena tämä on kaksoisneulakone, kuten tolpan leveydestä voi huomata että siinä on kaksi puolaa. Konetyyppiä kutsutaan tolppakoneeksi, joka tulee tietenkin ompelualustan muodosta. Tämä taasen tekee jalkinepäällisten ompelun helpoksi, koska ne saattavat olla muodoltaan mitä hankalimpia ommella tavan tasokoneilla.
  Lisäbonuksena on kallistusjalusta jonka ansiosta ommeltava kohde tulee lähemmäksi omaa naamaa, eikä tikkauksen seuraaminenkaan ole vaikeaa :)
  Peace out.

  VastaaPoista
 9. Onpas hienosti yhdistettynä. Upea kone!

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails