19.4.2014

* Unikuu testaa kaavanpiirtoa
Mullahan ei ole mitään kässäalan koulutusta. Yritin joskus teininä pukuompelijan linjalla mutta se kariutui motivaation puutteeseen ja tylsyyteen koulussa. 


Nyt yritin siis piirtää itselleni sopivia legginssejä. Kyselin eräästä Facebookin ompeluryhmästä parasta aikuisten legsukaavaa. Naisten legginssit löytyy ainakin kolmesta naisten Ottobreestä. OB 2/08 kahdessa mallissa, tavallinen ja mammamalli. OB 5/10 löytyi caprimalli jossa sitten halkio lahkeensuussa ja OB 2/11 löytyi vielä yksi malli. Sitten mainittiin Suuri Käsityölehti SK 6-7/09,  mutta niitä on vaikea löytää. Siis edes kirjastosta. Ottobreessä onkin se hyvä puoli että vanhoja irtonumeroitakin voi ostaa suoraan Ottobreen nettikaupasta.

Myös mainittiin Onionin valmiskaavat, 0005, mutta niitäkään ei tähän hätään nyt sitten saa.

Siispä jossain mielenhäiriössä piirsin 4/13 lasten Ottobreen Segment-leggarit koossa 170. Näyttivät pieneltä ja siirryin seuraavaan suunnitelmaan. En leikannut niitä irti viivoja pitkin vaan jätin muokkausvaraa ja siirryin Mallikelpoisen Emmin legsujen muokkauspostauksen kanssa piirtämään omia mittoja kaavaan.


Ohje on muuten ihan hyvä, mutta koska minulla ei ole mitään kokemusta kaavan piirtämiseen mitoista, niin monessa kohtaa en tajunnut mitään ja koin ohjeet hiukan seikkaperäiseksi. Että paksusta rautalangasta ja selkeästi pitää mulle vääntää näköjään. Tieten niitä tankkaamalla pitempään selvitin yhtälön ja sain piirrettyä kaavaan muutokset omilla mitoilla. Sen jälkeen tulikin ongelma että sivusaumattoman kaavan sisäsaumat eivät olleet yhtä pitkiä. 

Tässä kohtaa piti vähän pyytää apua Tehtaamon Tiiltä ja kaivella kaupan leggareita apuun ja ihmetellä niiden kanssa mittoja.

Sain sisäsaumat oikein mutta silti nuissa nyt joku ontui ja vertasin kaavaa naisten Ottobre 2/11 leggarikaavaan, koska se oli sivusaumaton. Kokoni kaavassa oli 46 eli aika iso. Mutta sain sillä hienosäädettyä yläosan muotoja kaavassa. 


Eli kaiken tuon ihmettelyn ja piirtämisen ja mittailun jälkeen sain tällaisen lopputuloksen. Kangas on ostettu viime syksynä Triteksiltä ja on varmaan Nansoa. Joku paremmin tietävä voi korjata tämän.

Kuitenkin suosittelen Emmin leggareiden piirtämiskaavaan tutustumista ja omien mittojen ottoa. Jos sen jälkeen vielä ihmetyttää voi hyvillä mielin verrata piirtämäänsä kaavaa esim naisten Ottobre 2/11 lehden Treviso kaavaan. Siis jos ei ole koskaan ennen piirtänyt haarakaaria sun muita omasta päästä.

On hyvä fiilis, vaikka meni koko päivä kaavan piirtämiseen ja ihmettelyyn, koska mä onnistuin!


Niin ja mä nyt haastan kaikki täydellistä legginssikaavaa etsiviä piirtämään itselleen kaavan ja kokeilemaan. 
20 kommenttia:

 1. \o/

  Kuin toinen iho

  (on muuten Nanson trikoota)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jes. Hyvä vahvistit trikootiedon. Ja kiitos muokkausvinkistä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. kiitti. onhan nää hieman värikkäämmät mitä olen tottunut pitämään.. mut hirmu kivat silti.

   Poista
 3. Hyvä! Ja tykkäsin paljon tästä postauksen henkilökohtaisesta otteesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D siitä tuli kyllä henkilökohtainen taisto.

   Poista
 4. Hih, kiva kuulla, että muillakin on onkelmia ;) Tosi kivan näköiset tuli, kuosi on hauska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti. mutta kyllä kannatti miettiä ja pähkätä tosiaan. kaavojen piirtäminen ei ole kyllä helppoa.

   Poista
 5. Tosi upeat legsut, istuu sulle tosiaan kuin toinen iho. Nyt olet löytänyt täydellisen leggarikaavan sinulle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos :) nää menee kyllä hyvin päällä.

   Poista
 6. Uhhh...kuulostaapa työläältä! Mutta lopputulos kyllä palkitsee! Loistava kangaskin leggareihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti. silloin kun ostin tätä niin leggareihin suunnittelin. just sopivan ohut ja joustava materiaali.

   Poista
 7. Hienot tuli! Samankaltaiset piirrustelut menossa, en ollu yhtään tyytyväinen vanhaan leggarikaavaani joten tossa ois nyt uus. Aamulla testiin, jännää!

  VastaaPoista
 8. Kaavojen kanssa pelaaminen, varsinkin mittojen mukaan, ei ole mikään helppo juttu. Vaikka olen itse opiskellut sitä, ihan huolella, ei aina onnistu minultakaan. Joten nostan hattua ja peukutan, nämä leggarit ovat todella onnistuneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti. oon kyllä aina aatellut sen olevan työlästä ja en siis oo viittinyt edes kokeilla. mut näköjään pakon edessä onnistuu hyvin.

   Poista
 9. Hienoa! Ei ole helppoa piirtää kaavoja. Eilen tein itselleni vesiputouskaulustoppiin kaavaa ja kyllä sai raapia päätä senkin kanssa (varsinkin kun kangasta oli hyvin rajallinen määrä). Hyvältä näyttää leggarit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti. ei oo, ei.
   mun seuraava on sellainen paita tai oikeestaan kaksikin erilaista.. katsotaan mitä saan aikaiseksi.
   niin ja pikkareita pitäisi kokeila.

   Poista
 10. Ihanaa Jenni <3 Onneksi onnistuit, sullahan on nätit sääret.

  T:Emmi

  VastaaPoista
 11. Hyvältä näyttää lopputulos. Itse piirsin pari viikkoa sitten kaavan vanhoista leggareistani. Vaiva kannattaa, kun samalla kaavalla saa sitten monet sopivat. Nyt olisi kahdet valmiina...blogin päivitys vain ontuu pahasti, kun kaikesta puuttuu kuvat.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails