19.9.2014

* Novitan kehräämö

Kävimme tutustumassa Novitan lankakehräämöllä Korialla. Tämä liittyi Novitan neulesuunnittelu-tehtävään. Värjäämöosuus jäi kuvista pois koska siellä emme saaneet lupaa kuvata.

Tuossa yläpuolella on tosi ison koneen karstapiikkirullia, jossa karstataan ylijäämävillat pitkin tehdasta. Ne kasataan isoiksi kasoiksi ja syötetään tuonne taakse koneen uumeniin ja se riipii ja raapii ne sitten taas ojennukseen ja niistä saadaan lankaa. Jokainen erä on eriväristä johtuen käytettävistä villoista. Tämä kone on tehtaan vanhimpia koneita.
Karstattu ja sekoitettu villa näytti ihan nestemäiseltä hattaralta. Se oli unelmapehmeää ja kaunista. Koneen toisessa päässä villa pyöriteltiin isohkoiksi topseiksi.


Seuraavaksi topsit sekoitetaan yhteen ja kammataan useampaan otteeseen. Siten saadaan tasalaatuisempaa lankaa. Tässä kohti myös voidaan sekoitella värejä.
Kammatut villat menevät seuraavaksi venytykseen. Alla oleva villaviidakkokuva on automaattisen rukin takaa.


 Tämä alempi kuva on taasen ei ihan niin automaattisesta kuidun venytyskoneesta. Huippu masiina sekin kyllä oli. Tämän rukin lopputuotoksena, kuten sen automaattisenkin, on yksi kerteistetty säie.
Tässä alakuvassa on säikeet päässeet koneeseen jossa ne kerrataan. Eli monta kierteistettyä säiettä yhdistetään yhdeksi langaksi. Niitä lankoja meni päiden yläpuolella ja olin ihan varma että kohta mun tukka on jossain kiinni.
Ennenkuin lanka on valmista kerittäväksi kerälle niin se pitää höyryttää kuohkeaksi. 
 Tämä alempi kuva oli minusta tehdaskierroksen yksi parhaista. Näkee palan historiaa samalla. Siitä on mennyt aika monta tuhatta metriä lankaa. Kuva on höyrytyskoneen uumenista.
 Myös tämä alempi kuva oli minusta hieno. Se on vanhemmasta laitteesta joka kerii langat kerälle. Tämä voisi olla samantyyppistä lankaa jonka alkuperä on postauksen ensimmäisissä kuvissa olevasta karstauskoneessa..


Mutta uudempi laite on yhteydessä höyrytyskoneeseen ja langat tulevat sieltä näppärästi ja tosi nopsaan kerittäväksi kerälle ja vyötettäväksi. Sen jälkeen ne lipuvat liukuhihnaa pitkin pakattavaksi pusseihin. Vanhemmassa koneessa pakkauksen hoitaa ihminen. Uudempi pakkaa itse.

Olen ihan myyty ja superonnellinen että pääsin katsomaan langan teollista valmistumista. Oli erittäin mielenkiintoista ja otin toistasataa kuvaa kaikesta. Rakastan sitä että saan tietää ja nähdä jotain uutta. Muutun ihan pikkulapseksi ja imen kaiken itseeni kuin sieni.


12 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus. Kiitos. Olisi toki hienoa jos valmis kerä(7-veljestä) olisi yhtä unelmanpehmeä kuin juuri karstattuu villaa :-)).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Jana. olisi toki. mut aika kivaa on se suomenlampaan villa mitä heillä nyt on. Käytiin luokan kaa novitalla hipeltää..

   Poista
 2. On kyllä mageen näköstä. Ois hauska käydä itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo,se oli tosi kiva reissu. suosittelen jos vaan mahdollista.

   Poista
 3. TODELLA mielenkiintoinen ja hauska postaus-kiitos :)
  Nuo kuvat on niin namuja, että tekee meli koskettamaan nuita vyyhtejä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ole hyvä. kiitos kommentistasi. siellä oli ihana kävellä ja kuvata.

   Poista
 4. Kiitos, kun jaoit tämän elämyksesi! Aika hienoa tehtailua!

  VastaaPoista
 5. Kiinnostava juttu! Varmasti todella hyvä reissu kun näkee alusta alkaen kaiken!

  VastaaPoista
 6. Kiitos todella mielenkiintoisesta postauksesta kuvineen, oli kiva päästä itsekin vähän "kurkistamaan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomessa ei paljon enää tällaisia kässäalan tehtaita ole. Marimekolle on pitänyt mennä monesti mutta aina se jää..

   Poista

Related Posts with Thumbnails