23.8.2010

* Applikoinnin lyhyt oppimäärä eli leppäkerttu

Applikointi on helppoa ja mukavaa touhua kun siihen pääsee jyvälle.

Itseasiassa voisin vain applikoida enkä tehdä ollenkaan vaatteita.

Ajattelin laittaa tällaisen pienen ohjeen miten applikoidaan

lentävä leppäkerttu.

***Ensin piirrän kuvan kaava- tai leivinpaperille ja etsin sopivat kankaat. Tässä applikoinnissa olen käyttänyt velouria päässä ja kuoressa, trikoota takaosassa ja pilkuissa sekä puuvillaa siivissä. Mielestäni applikointeihin sopivat lähestulkoon kaikki kankaat. Mielikuvitus on vain rajana.

Ensin piirrän leppäkertun osat kaavoiksi leivinpaperille/kaavapaperille jäljentäen. Silitän kaksipuoleisen liimakankaan kankaiden taakse ja piirrän kaavojen avulla kuviot kankaalle.
Toinen vaihtoehto on jäljentää osat suoraan piirustuksesta liimakankaalle ja vasta sitten silittää liimakangas kiinni kankaaseen. Jälkimmäinen toimii hyvin tässä työssä, mutta jos applikoimassasi kankaassa on kuvio jonka haluat tiettyyn suuntaan tai olet säästeliäs leikkaaja, niin kaavat ovat mielestäni parempi ratkaisu. Kannattaa ottaa huomioon että kaavat ovat oikeinpäin.

Leikkaan osat irti ja asettelen ne applikoitavalle kankaalle. Tässä vielä näkee pitääkö jotain palasta hienosäätää. Alkuperäistä piirrosta voi käyttää palojen sommittelun tukena. Sen avulla saat palat oikeisiin kohti. Niille paloille jotka jäävät alimmaisiksi, kuten esimerkiksi leppäkertun viininpunainen pää ja vaaleanpunainen takaruumis, voi jättää saumanvaraa. Eli palojen ei tarvitse olla juuri oikean kokoiset niiltä osin jotka jäävät punaisen kuoren alle.


Kun palat on sopivat niin silitän ja ompelen pieniä yksityiskohtia kiinni isompiin. Valitsen langaksi sopivan värin ja ylälangan kireyden hiukan löysemmälle ja alalangan taasen hiukan kireämmälle. Paininjalka kevyelle ja tikin pituudeksi ja leveydeksi sopii esim napinläpisiksak.
Minä tykkään että tulos ei ole niin kova kun applikoitavaan kankaaseen tulee vähemmän läpitikkauksia. Valmiiseen vaatteeseen tehtäessä applikointeja pienimmät palat on helpoin ommella isompiin ensin, kuin pyöritellä niitä sitten vaatteen kanssa koneessa.
 Nämä voi myös silittää ja ommella kaikki kerralla applikoitavaan kankaaseen. Tällaisessa tapauksessa käytän kaavapaperiin piirrettyä mallikuvaa apuna palojen sommittelussa ja aloitan silityksen isoimmista ja alimmista paloista.

Käytän irtirevittävää tukikangasta ommeltaessa paloja paikoilleen. Tulee siistiä jälkeä. Tosin en ikinä revi tukikangasta pois vaan leikkaan, koska käyttämäni tukikangas on sen verta tuhtia että sitä ei ihan noin vaan revitäkään.


Koska täplät tikkasin vaaleanpunaisella niin aloitin leppäkertun kiinnittämisen pipoon takaosasta, koska se oli myös vaaleanpunainen. Seuraavaksi applikoin valkoisella siivet, punaisella kuoren ja viininpunaisella langalla pään, tuntosarvet ja lopuksi lentojäljet.


Ja tämän kaiken alla oli irtirevittävä tukikangas. Tuolta applikointi näyttää nurjalta puolelta.


Vinkkejä ja linkkejä:
Irtirevittävää tukikangasta ja kaksipuolista silitettävää liimakangasta saa mm. Kangastukusta, Kangas- Mallalta, Ottobreeltä tai Royal-tuottelta näin muutamia mainitakseni.

Liimakankaita on paperitaustalla ja ilman.
Ilman paperia oleva liimakangas on hiukan paksumpaa ja kuitumaista. Se silitetään kankaaseen leivinpaperin läpi. Itse olen käyttänyt kahta tai kolmea pistettä lämpötilana ja painanut vain hetken.
 Kuitenkin on oleellista että liimakangas tarttuu kankaaseen muuten se ei tue. 
Voi myös käydä niin että liian kuumalla liima tarttuu leivinpaperiin. Se ei tietysti haittaa muutakuin sen ettei liimakankaaseen jää liimaa ja se ei tartu sitten siihen toiseen kankaaseen silittäessä. Olen kuitenkin käyttänyt nekin palat.

Paperitaustaista liimakangasta silittäessä ei tarvita leivinpaperia vaan kiinni oleva paperi ajaa asian.
Kannattaa silittää liimakangas hitusen isompaan palaan kangasta ja säästää applikoinneista jäädyt jo liimakankaaseen silitetyt kangaspalat tulevia applikointeja varten. On sitten valmiiksi liimakangastuettuja kankaita.

Kannattaa myös säästää irtirevittävän tukikankaan irtileikatut palaset. Niitäkin voi käyttää pienien applikointien teossa.

Jos applikoit ohutta (esim) trikoota ohuelle (esim) trikoolle niin suosittelen sitä tavallista kaksipuoleista liimakangasta. Se tukee kankaita paremmin ja ne eivät ala niin helposti aaltoilemaan.
Paksumpiin kankaisiin sopii taas paremmin se paperipohjainen kaksipuoleinen liimaharso. Tuloksesta ei tule liian jäykkää.

Jos kuvasi kaikista tukikankaista huolimatta aaltoilee, kokeile laittaa irtirevittävää tukikangasta kaksi kerrosta.. Kuitenkin aaltoilun saa useinmiten korjattua silittämällä valmiin työn taakse ihan tavallisen yksipuolisen liimaharson.
Ja jos näistä kaikista vinkeistä huolimatta applikointisi aaltoilee nin sitten on syy koneessa ja tikissä. Tikki on joko liian tiheää, langat liian kireällä tai paininjalan painossa säätämisen varaa.

Applikointikuvia löytää netistä pilvin pimein. Itse piirtelen suoraan näytöltä applikointikuvia kaavapaperille ja muokkaan niitä sopivaksi omaan käyttöön.

Jos et ole varma miltä ompelukoneesi tikki näyttää tietyillä kankailla niin aina kannattaa kokeilla jämäpaloille. Ja kokeilemalla löytää ne oikeat säädöt omaan koneeseen, millä tulee paras jälki. Paksummalle kankaalle, kuten velurille, tikin leveys kannattaa laittaa leveämmälle ja trikoolle voi olla kapeampikin. Eri tikin leveyksillä saa myös aplikointiin syvyyttä.

Ompeluiloa!!!

23 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä ohjeista. Itse olen miettinyt juuri tuota irtirevittävän tukikankaan käyttöä, että parantaisiko se työnjälkeä. Nyt enää tarvitsisin vinkkiä, että mistä sitä saisi ostaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitti huipusta ohjeesta! Olen miettinyt tuota applikoinnin kokeilua, näillä ohjeilla jopa voisin uskaltaa kokeilla :)

  VastaaPoista
 3. Rva Kepponen: lisäsin loppuun mistä saa tukikankaita ja muutaman aplikointivinkin.

  VastaaPoista
 4. Loistavat ohjeet!
  Ehkäpä sitä jossain vaiheessa saisi itseään niskasta kiinni tässäkin asiassa. Kaikki tarvikkeet kun ovat jo ihan riittävän kauan kaapissa muhineet :D

  VastaaPoista
 5. Itse olen ostanut paikallisesta ompelutarvikeliikkeestä veteen liukenevaa tukikangasta. Sitä tietenkään ei pääse säästämään käytön jälkeen, mutta se lähtee vaivattomasti ja siististi pois ihan lavuaarissa.

  VastaaPoista
 6. elvina: minä olenkin miettinyt millaisen jäljen siitä saa ja millaiseksi tikki muuttuu kun sen on pessyt pois..vai muuttuuko? pitää joskus kokeilla.

  Ehdottomasti tukikangas pitää olla koska muuten ainakin minun koneella alkaa aaltoilu ja tikin epätasaisuus samantien.

  VastaaPoista
 7. Voi, onpas ihana pipo! Täytyy joskus itsekin tehdä leppis :)

  VastaaPoista
 8. Isot kiitokset hyvät ohjeet! Tukikankaan hakuun ja kokeilemaan!

  VastaaPoista
 9. heips. maatuskamekosta... kaava on ihana ja valmis mekko kanssa, mutta meillä kolttu odottaa edelleen vaikka sitten ensi kesää... taitaa tyttö olla jo sen 90 cm mutta mekossa on sirolle tytölle aika paljon varaa. olipa hauskaa että löysit vanhan blogaukseni!

  VastaaPoista
 10. Kiitos hyvistä ohjeista. :)Mulla on käytössä vain yksipuolista tukikangasta täytyykin hankkia tuota kaksipuoleista.

  VastaaPoista
 11. Mulla on ollut ongelma tuon tikin pituuden kanssa, sitä kun ei saa säädettyä tuos halvas Brotherin koneessa, mutta mun pitääkin nyt kokeilla jos sais jotenkin tuon napinläpi-neuvon kautta sitä hyödynnettyä.

  VastaaPoista
 12. Suloinen leppis :) Blogissani on muuten sinulle jotakin, käypä vilkaisemassa ;-)

  VastaaPoista
 13. Kiitos selkeistä ohjeista! Aloitteleva ompelija ehkä nyt uskaltautuu kokeilemaan :)

  VastaaPoista
 14. en löytänyt tuolta kangastukusta kaksipuoleista liimakangasta. Auttaisitko jos sitä sieltä saa, että mikä kangas ne noista liimakankaista on? :)

  VastaaPoista
 15. anonyymi: on näköjään loppunut se tavallinen mutta tuo liimaharso taustapaperilla vaikuttaisi siltä. hassua ettei tuotteen tiedoissa ole enempää asiaa.

  mutta pikaisella googlettamisella esim kangas-mallalla oli tätä paperitaustaista liimaharsoa ja myös kaksipuolista liimakangasta.

  VastaaPoista
 16. *hakkaa päätään seinään* Tyhmänä olen heitellyt tuetut reunapalat roskiin! No, onneksi en ole montaa kuvaa ehtinyt tehdä.
  Minä tilasin äskettäin tukikankaita Hanhelista.

  VastaaPoista
 17. Kaavojen leikkaamiselta säästyy kun:
  1. kääntää kuvan alkuunsa kaavamuovin avulla peilikuvaksi ja
  2. jäljentää osaset paperillisen liimaharson paperipuolelle jo ennen harson silitystä kankaaseen.

  Helpottaa (ja nopeuttaa!) todella paljon varsinkin monimutkaisten kuvien kanssa! http://maitotyttopaidat.blogspot.com/2011/04/applikointi-helppo-tapa.html

  VastaaPoista
 18. Oi miten mahtavaa että olet viitsinyt tälläisen ohjeen kirjoittaa! Iso kiitos ja kumarrus! Nyt ei muuta kun tukikankaita hommailemaan, ennen kun uskallan taas uutta kokeilla. Pipoon kun aplikoin kukkasen ihan kylmiltään niin alltoileehan se! Mutta tuli siitä piposta silti ihan kiva. =)
  Ps. Laitoin mun blogiin linkin tänne..

  VastaaPoista
 19. Ihana pipo =). Itse kanssa ajatellut kokeilla aplikointia ja ostinkin tukikankaita tänään.. Nyt vai mietin, että jos teen esimerkiksi puseroon aplikaation, niin jätetäänkö se tukikangas kokonaisena sinne nurjalle puolelle ihoa vasten, vai leikataanko/revitäänkö se pois? Tällöinhän se jää vain tikkauksen alle? Kiitokset jos voit neuvoa =)

  VastaaPoista
 20. hei anonyymi. jos sulla on sellaista brodeeraustukikangasta alimpana niin sitä ei ilmeisesti leikata/revitä pois. mutta irtirevittävä eli sellainen suht kova, niin se poistetaan.

  VastaaPoista
 21. Kiitos mainiosta ohjeesta! Tämän avulla tuli hiukan tolkkua mun applikointiyritelmiin.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails