9.11.2011

* Loppusyksyn nuppupeittohaaste kaikille!!

 Koko noin 40 x 40.


 Koko noin 48 x 48.


 koko noin 48 x 48.

Tein muutaman nuppupeiton. Näitä on ihana tehdä. Vielä ajattelin yhden "poika"peiton tehdä niin sitten on kaksi tytölle ja kaksi pojalle.
Kaikissa taustat fleeceä. Sinisessä peitossa ruskea fleece.

***

Voi niitä pieniä kämmenenkokoisia elämänalkuja..
Nuppupeitto on siis pieni peitto, jonka keskosvauva saa osastolla käytettäväksi.
Sen saa osastoajan jälkeen viedä kotiin ja myöhemmin peitto on myös ihana muisto.

***

Haastan teidät kaikki tekemään yhden nuppupeiton nyt käynnissä oleviin keräyksiin.  

Helsingin Lastenklinikan keräyksen sähköposti on suvahdus (at) hotmail .com. Keräysaika 20.1.2012 asti.

Oulussa nuppupeiton kerätään yliopistolliseen sairaalaan osasto 55:lle. Oulun kerääjälle voit laittaa sähköpostia mariiaus(at) yahoo. com. Keräysaika 18.12 asti. Oulussa kaivattiin myös keskoskaapin peitoille ja tyynyliinoille. Ohjeet alempana.

Päijät-Hämeen keskussairaalaan kerätään nuppupeittoja. Päijät-Hämeen keräyksellä on Facebooksivut. Ja heillä ilmeisesti jatkuva keräysaika. Tarkempia tietoja saa tuolta Facebookista.

Vastaavasti voi kysyä oman alueen sairaalasta nuppupeittotarvetta. Myös tarve on keskosten vaatteille ja unipusseille. Tästä kannattaa kysyä tarkemmin esim keräysten pitäjiltä tai oman alueen sairaaloista.

***

Keskoskaapin peitot ja tyynyliinat voi valmistaa puuvillasta ja flanellista. Päällinen puuvillaa ja alaosa flanellia. Eli kaksinkertaisina, pussilakanatyyppisesti tehtyinä, jolloin toinen pääty on auki. Peiton pituus 55cm ja leveys 44cm. Tyynyliinan pituus 60cm ja leveys 25cm.


Nuppupeiton ohjeita

* Nuppupeiton koko on noin 40 x 40 cm - 50 x 50 cm. Peiton ei kuitenkaan tarvitse olla neliön muotoinen.


* Peiton päälikankaaksi kannattaa valita puuvilla, kankaiden tulee olla pestyjä ja silitettyjä.

* Taustakankaaksi voi laittaa esim puuvillaflanellia tai fleeceä, pehmeää kangasta joka tuntuu lapsen iholla miellyttävältä ja lämpimältä. * Käytä materiaaleja jotka voi pestä koneessa 40 asteessa.

* Peiton väliin laitetaan puuvillavanu tai ohut tekokuituvanu, fleecetaustaisen voi jättää ilman vanua. Peitossa tulee välttää kovia saumoja.


* Tikkaa peittoa sen verran että se kestää hyvin pesua. Tikkauksen voi tehdä koneella tai käsin.


* Peittoa ei tule kantata vinonauhalla, jottei peiton reunoista tule liian kovat.

* Peitossa ei myöskään saa käyttää vauvaa vahingoittavia osia, kuten nappeja nauhoja, paljetteja tms. Kuvioissa ei saa olla myöskään ristiä tai esim enkelin siipiä koska ne voidaan liittää kuolemaan. 


* Peittoon voi kirjoa oman nimen ja vuosiluvun, myös vedenkestävä tussi käy.


* Työn tekniikka ja malli ovat täysin vapaat samoin kankaiden värit ja kuviot, kirkkaat ja iloiset värit piristävät tietysti sairaalan arkea, mutta kaikenlaiset peitot ovat tervetulleita. Jokainen peitto on tärkeä sekä vauvalle että perheelle.

10 kommenttia:

 1. kaks tein jo, mut lisää vois viel väkertää - ihana olla avuks! ja söpöjä nuo sun tekemät peitot!

  VastaaPoista
 2. Ihana haaste!

  Sen verran voin lisätä, että TAYSiin voi tehdä nuppupeittoja koska vain, he ottavat niitä vastaan aina - kaikille ei aina riitä peittoja : ). Peitot voi jättää TAYSin alakerran infoon!

  VastaaPoista
 3. Kysäisin ystävältä jonka äiti työskentelee Kanta-Hämeen Keskussairaalassa "keskolassa" onko heillä tarvetta ja vastaus oli että aina otetaan nuppupeittoja vastaan :) Eli siellä päin asuville tiedoksi tällänen :)

  VastaaPoista
 4. kiitos kommenteista!

  glenni:minustakin niitä on ihana tehdä.

  Tanja: nyt vaan täysin rinnoin mukaan haasteeseen.

  Suvi: Kiitos.

  suskunen: kiitos tiedosta.

  VastaaPoista
 5. Sattuipa sopivasti tämä haaste. Leikkasin tässä eräänä yönä tilkut vauvan peittoon ja seuraavana päivänä ommellessani tajusin, että liian pieni peitto tulee. (Ei pitäisi yrittää tehdä mitään ajattelutyötä vaativaa keskellä yötä.) Nuppupeitto tilkuista tulee oikein sopivasti. Heti huomenna kysyn, otetaanko paikalliseen sairaalaan peittoja vai lähetänkö kauemmaksi.

  VastaaPoista
 6. Saakohan tuo keskoskaapin pussilakana olla kokonaan puuvillaa? Puuvillakankaita olis vaikka kuinka, ei flanellia laisinkaan.

  VastaaPoista
 7. Hei AnniKa: nyt täytyy sanoa etten tiedä. Mitäs jos otat yhteyttä keräyksen pitäjään jotta hän voi kysyä suoraan sieltä osastolta vielä varmistuksen.

  VastaaPoista
 8. Lennart: voi kuinka sopiva sattuma. <3

  VastaaPoista
 9. Nuppupussilakanat voi olla kokonaan puuvillaa. Tavallista lakanakangasta, ei oo välttämätöntä olla flanellia.
  Nuppupeitoille, pussilakanoille ja keskolan vaatteille on aina tarvetta.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails