12.2.2014

* Painoetsi tekstiilille
Olen käynyt muutaman viikon ajan kankaanpainokurssilla keskiviikkoiltaisin. Valotin seulaan kolmioita, höyheniä ja nuolia. Tänään pääsin kokeilemaan etsausta. Olin esipessyt 40 asteessa kasan yksivärisiä puuvillaelastaanitrikoita. Silitin ne ja teippasin kiinni painopöytään. Käytin Serivärin Etsauspastaa ja pulveria joista sekoitin etsausnesteen.. Painoin etsillä seulan avulla kuviot kankaisiin ja annoin kuivua. Kuivumisen jälkeen silitin kankaat hitaasti 2,5 palluran lämpötilalla. Kaikki onnistuivat loistavasti.

Tässä seuraavaksi pari kuvaa missä näkyy kuinka väri sitten häviää silittäessä ja kuvio tulee näkyviin. Keltaisessa kuvio ei näkynyt eilen ollenkaan. Oli yön aikana tullut voimakkaammin näkyviin. Violetissa huomaa kuinka kuvio on aika himmeällä.Etsaus on siis värinpoistoa ja lämpökäsittely tuo värinpoiston esille. Painaessa oli vaikeaa kohdistaa seulaa kun etsitöhnä on sellaista läpinäkyvää liisterin tyyppistä ainetta. Seula ei mennyt tukkoon eikä sitä tarvinnut pestä välillä. Painoin kaikki neljä trikoopalasta yhteen putkeen. Yhteensä varmaan noin parin metrin verran kangasta täysleveänä. Oli hauska katsella silittäessä kuinka väri hävisi siitä kohti mihin etsi oli kuivunut. Tätä lisää ehdottomasti. Etsausta voi tehdä myös velourille ja joustofroteelle seulalla paremmin kuin kankaanpainoa yleensä. Kuvio ei jää koppuralle kuten kankaanpainovärillä jäisi.
Tämä oli huisin hauskaa, katsotaan mitä näistä tulee.32 kommenttia:

 1. Wau! Ompas kivan näköiset :)

  VastaaPoista
 2. Upeita! Miksi meillä ei kukaan järjestä tällaisia kursseja.

  VastaaPoista
 3. Todella kivoja painojuttuja! Ihanan kuvion olet piirtänyt!

  VastaaPoista
 4. Niin hienoja! Tää etsaus kuulostaa mielenkiintoiselta :)

  VastaaPoista
 5. Upeita! Kuulostaa kokeilemisen arvoiselta jutulta!

  VastaaPoista
 6. Kyllä nuo kankaat kelpais mullekin :)

  VastaaPoista
 7. Mulla on kans maaliskuussa tällainen kurssi alkamassa. Niin kivaa! :) Olet kyllä ihania kankaita saanut aikaan.

  VastaaPoista
 8. Jahas ja nyt täytyy lähtee ostamaan etsausväriä! Tosi hienoja painotöitä oot tehny :)

  VastaaPoista
 9. hieno kuosi! Kylläpä sulat on yhtäkkiä in :)

  VastaaPoista
 10. Ihania kuvioita! :) Kyl sie oot taitava!

  VastaaPoista
 11. Kylläpä tuli kivoja, hieno kuosi ja hyvät värit! En oo tullut ajatelleeksikaan, että itsekin voisi poistaa väriä seulalla painamalla. Pitääpä koklata joskus!

  VastaaPoista
 12. ihan huisin hienoja! mulla kyllä hiukan sormet syyhyis päästä kans kokeilemaan jotain tällasta

  VastaaPoista
 13. Mä en kyllä yhtään ymmärtänyt noista termeistä muuta kuin etsauksen..siis lasia olen etsannut, mutta tosi kauniita nuo sulat.

  VastaaPoista
 14. Onpa hienoja! Olisi mielenkiintoista itsekin kokeilla.

  VastaaPoista
 15. Ihan tosi upeita!! Tuo sulka on niiiiin hieno! En oo koskaan tollona kuullutkaan tällasesta tekniikasta, kuulostaa varsin mielenkiintoselta.

  VastaaPoista
 16. Nämä on hulppeita! Ja ehdottomasti kivempia kuin kankaan pinnassa erilaisina kovina ja jopa paakkuisina tuntuvat värjäykset (ei ne onneksi kaikki sellaisia olekaan). Vaikuttaa hyvältä kurssilta :).

  VastaaPoista
 17. Oi joi, miten hienoja! Mie olen yrittänyt katsoa lähiseudun käsityökursseja sillä silmällä, mutta jotenkin ne esittelytekstit ei ole innostaneet yhtään. Tiedä sitten millaisia ne kurssit ovat todellisuudessa.

  VastaaPoista
 18. Ostaisin heti, jos tekisit myyntiin asti! Aivan upea kuosi.

  VastaaPoista
 19. Oi ihanaa! Mulle kanssa on ihan uutta tällainen...tykkään kovasti sulkakuosista...:)

  VastaaPoista
 20. Ooh, ompa hienoja kankaita!

  VastaaPoista
 21. Nämä sun kankaat ovat kyllä NIIN upeita!! Toivottavasti omatkin etsaukset onnistuvat vielä tämän päivän vastoinkäymisistä huolimatta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti :) kyllä ne Paula-Maija onnistuu. Ihan varmana se trikoolle painettu ainakin!

   Poista

Related Posts with Thumbnails