21.1.2015

* Farkkutakki talveen


Tyttäreni mielestä tämä on isojen tyttöjen takki, joten onnistuin ompeluissani hyvin tälläkertaa. Myös takin vuoren koristeet ja taskun vaaleanpunainen pallopuuvilla olivat nappivalinta. Ee ajatteli valmistusvaiheessa että yksi lintu rinnassakin olisi kiva mutta kuulemma likaantuu helposti joten selässä sisäpuolella on paras paikka.

Valmistin toppatakin Eurokankaan palalaarista löytämästäni joustavasta farkusta. Farkun oikea väri oli tummahko farkun ja marjapuuromaisen punaisen sekoitus mutta leikatessa päätinkin laittaa kankaan sisäpuoli ulospäin.

Vuoriksi Eurokankaasta sopivasti murrettu punasävyinen Venezia-vuorikangas ja avoketju koossa 60cm. Vähän piti lyhentää ketjua yläpäästä mutta 55cm olisi ollut liian lyhyt. Hupun reunaan ja hihansuihin päätin sitten laittaa samaa farkkua oikeinpäin. Samoin olkapäihin, taskuun ja vetoketjun suojaksi. Tukevoitin huolitteluja silittämällä ohuet fleecesuikaleet, liimaharson avulla, kappaleiden nurjalle. Lämmikkeeksi tikkasin vuorikankaaseen kiinni Ikasyrin nettikaupasta saatavaa, sitä paksumpaa, Thinsulate P120 lämpövanua.

Kaava oma muunnos erilaisia Ottobreessä julkaistuja takkeja ja neuleita. Huppu tehty oman mieltymyksen mukaan. Samoin taskut. Koko noin 122 paikkeilla.

Ikasyrin Marika samalla pyysi että jos voisin näyttää miten sitä Thinsulate levyvanua käytetään.
Tässä pieni ohjeenpoikanen levyvanun käyttöön talvitakissa. Tässä levyvanussa on kiva ohut kuitukangaskerros sen höttöisen päällä jotta kiinnittäminen on helpompaa. Nettikaupan ohjeessa oli että vanu on kiinnitettävä noin 30cm välein ettei vanu mene rikki käytössä ja lysähdä jonnekin helmaan myttyyn. Minä päätin tikata sitä vähän tiheämmin.

Leikkasin sekä vuorikankaasta että levyvanusta sellaiset palat mitä minulla menisi takin vuoren valmistamiseen. Minun takkini sopii noin 80 cm x 120 cm palaseen. Huppuun käytin ohuempaa, Thinsulate P80, lämpövanua. Sen palan koko noin 38 cm x 64 cm. Eli jätin kummallekin kankaalle hiukan pelivaraa kohdistamiseen.
Ennen ompelua apukiinnitin vuorikankaan levyvanuun Prymin tekstiilisprayliimalla. Suojaa pöytä tai lattia jossa työskentelet. Ravista liimapurkkia ensin kunnolla ja suihkuta noin 30 cm etäisyydeltä tasaisesti levitettyyn vuorikankaaseen. Voit laittaa palan maalarinteippiä kankaan kulmiin, jotta kangas pysyy paikoillaan.

Rullaa levyvanu rullalle niin että pystyt sitä kätevästi käsittelemään. Jos oma palasi on liian iso, mieti ensin voitko tehdä liimauksen vaikka kahdessa tai useammassa palassa. Mallaile vanun toinen pääty vuorikankaan reunaan niin että rulla avautuu vuorikankaan päälle. Rullaa vanua vuorikankaan päälle niin että olet itse levyvanun puolella. Painele kevyesti paikoilleen. Irroita teipit kulmista ja käännä pakettisi vanupuoli alaspäin. Tarkista että kankaat ovat siististi yhdessä.
Raivaa tilaa ompelukoneen vasemmalle puolen ja vaihda työhösi sopiva neula ja lanka. Itse halusin kokeilla ihan vanutikkaukseen tarkoitettua neulaa ja tavallista ompelulankaa. Ja hyvin sujui. Tämä paksumpikin Thinsulate on helppoa käsiteltävää.
Rullaa taas koko paketti rullalle ja aloita tikkaus käyttäen apuna tikkauksen ohjainta. Voit myös kokeilla kummalla puolen vanun pitää olla jotta koneesi kulkee nikottelematta. Minulla oli rulla vasemmalla ja vanu alapuolella. Ja testaa muutenkin etukäteen johonkin tilkkuun tikin pituutta ja lankojen kiristyksiä jne.
Käytä yhteenliimaamiseen vain ja ainoastaan ompelukäyttöön tarkoitettua tekstiiliprayliimaa. Siten takaat ettei liima kulkeudu koneen sisälle ja riko mitään. Ompelukäyttöön tarkoitetut tekstiililiimat eivät jätä pysyvää tahraa ja on pestävissä pois. Älä siis hätäile jos liimasta jää pisteitä kankaalle. Ne lähtevät seuraavassa pesussa pois.
Kun tikkaus valmistui jatkoin normaalisti vuorellisen takin tekoa.


11 kommenttia:

 1. Aivan ihana takki! Ja onpa ihanan väristä tuo vuorikangaskin.

  VastaaPoista
 2. No onpa taas niin hieno takki! Siis oikeesti, sairaan hieno. Mäkin haluun.

  VastaaPoista
 3. Varmasti Eelle mieluinen! Niin hyvännäköinen. Tuo tikkauksen apulaite olisi kyllä mainio omistaa. Mun koneessa ei taida tuollaista ollakaan.

  VastaaPoista
 4. Upea takki! Kaikki yksityiskohdat sopivat takin ilmeeseen.

  VastaaPoista
 5. Kiitti tuosta tikkausvinkistä!

  VastaaPoista
 6. Hyvä vinkki käyttää sprayliimaa kiinnittämiseen. Upea takki tulikin!

  VastaaPoista
 7. Onpa todella tyylikäs takki, tykkään paljon!!

  VastaaPoista
 8. Kiva takki ja hyvä opastus levyvanun käyttöön, pitää koittaa muistaa jatkossa!

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails