4.9.2015

* Ommeltava metallinen kukkaronkehysSain Tyyne-Esteriltä vähän aikaa sitten tämän ihanan timanttikoristeisen ommeltavan kukkaronkehyksen. Olen tarvinnut tusseilleni jotain superkivaa pussukkaa ja päätin tehdä tästä kynäpussin. Vähän prameempi kynäkukkaro on just jees!
Ensin tehdään kaava oman mielen ja kehyksen mukaan. Tästä pussukasta halusin pitkulaisen, jotta saan tussit sinne mahtumaan. Sekä samalla sellaisen joka on vähän tuhdimpi joten alaosassa on sitä varten leikkaus. Piirtäminen kuitenkin aloitetaan kehyksen ulkoreunasta. Merkkaa keskiosa ja kulmat.


 

On hyvin tärkeää piirtää kukkaronkaavaan suuaukolle väljyyttä. Eli älä piirrä kaavaa suoraan alaspäin vaan käännä kehystä hiukan kulmasta ulospäin. Mitä enemmän käännät sen avarampi suuaukosta tulee.

Merkkaa juuri saranan yläpuolelle viiva. Tämä on tärkeää viiva koska tätä tullaan tarvitsemaan ompelussa. Se määrittelee suuaukon kokoa. Jos merkkaat viivat saranan alapuolelle niin kukkaroon tulee siihen kohti pieni aukko. Tämän jälkeen pussiosa voi olla miltei minkä muotoinen vaan.

Piirrä kaavaan samalla 0,7-1cm saumanvarat. Tässä on 0,7cm. Symmetrisen kaavan saat kun piirrät vain toisen puolen, leikkaat osan. Taitat paperin kahtia ja leikkaat vasta sitten toisen puolen.
Silitä joustamattomat tukikankaat niin vuoriin kuin päällyskappaleeseen. Merkkaa pienet hakkimerkit kaikkiin kappaleisiin suuaukkoon keskelle ja sitten niihin saranan yläpuolisiin kohtiin, joihin piirsit kaavoissa viivan.
Ompele kumpikin osa ensin omaksi pussikseen sivujen hakkimerkeistä alaspäin. Jätä vuorin pohjaan pieni kääntöaukko. Ompele viimeisenä kulmien muotoilu.Sen jälkeen laita pussukat suuaukot oikeat puolet vastakkain ja kiinnitä nuppineuloilla yhteen. Ompele yläosat yksi puoli kerrallaan hakkimerkkiin asti. Alakuvassa päälliskangas on vasemmalla puolen ja vuorikangas oikealla. Heheh, ne pussaa.Käännä pussukka vuorin kääntöaukosta okeinpäin, tarkistele saumoja, silottele ja ompele aukko kiinni.
Tämän vaiheen voi jättää pois mutta minusta se helpottaa saamaan siistin lopputuloksen. Eli kehyksen harsiminen kankaaseen kiinni. Samalla näet miten pussukka istuu kehyksessä ja sinun ei tarvitse tarkkailla ommeltaessa miten pussukka on.
Minä ompelin kankaan kehykseen kiinni näin. Mutta vain taivas on rajana miten sen ompelee. Piirsin alempaan kuvaan pari vaihtoehtoa. Käytin ompelulangasta paksumpaa, merseroitua puuvillalankaa, tämän ompelussa.
Kehyksen sisäpuoli näyttää tältä. Jos minulla olisi vaalea vuorikangas niin lanka ei näkyisi. Toisaalta taas nurjalle voisi vielä ommella vaikka kaposta pitsiä peittämään langat. Minusta tässä on ihanaa käsinompelun tuntua.


Tänne sopii hyvin tussit. Jeejee! Päällisen puuvilla on Cosmo Textilesin Motor Land ja vuori tavallista lakanakangasta. Kankaat ja silitettävät tukikankaat ostettu Eurokankaasta.8 kommenttia:

 1. Täydellinen. Ah. Ja hei, kiitti ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 2. Ohje tuohon suuaukkoon tuli mulle tarpeeseen. Mulla on useampia kehyksiä ja pari olen niistä tehnyt, mutta liian tiukkojahan niistä suuaukoista on tullut. Ihana pussukka tuli!

  VastaaPoista
 3. Kiitos ohjeesta!En ole uskaltautunut kukkaroita tekemään, vaikka olisivat oivia tilkuntuhoajia. Ehkä nyt :)

  VastaaPoista
 4. Oi miten hieno kehys ja pussukka! Ohje tuli kuin tilauksesta, sillä olen miettinyt miten omaan kukkaronkehykseeni saisin sen pussukan tehtyä. Tuo väljyyden huomioiminen oli se juttu. Kiitos!

  VastaaPoista
 5. Aukko sivistyksessä on nyt paikattu, kiitos ohjeesta! Jospa minäkin uskaltaisin näitä kokeilla vihdoin ja viimein. Hieno tussipussi siitä tuli :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos ohjeesta, olin ihmeissäni kuinka kehys ommellaan kiinni kun vain toisella puolella oli reiät. Nyt tämä voi onnistua:)

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails